De aanleiding

De Roskambrug is een vaste brug over de Overrijn in Katwijk. De brug maakt deel uit van de Turfmarkt en is genoemd naar de herberg De Roskam op dit plein. De oorspronkelijke brug dateert uit 1876. Deze stenen brug met drie bogen is in de loop der jaren enkele malen vervangen en verplaatst. In 1995 is de brug in haar oude glorie hersteld, in steen met drie bogen.

De verlichting van bogen van deze historische brug was kapotgegaan door aanvaringen met de vele bootjes die jaarlijks de brug passeren.

Opdrachtgever

Gemeente Katwijk en de Katwijkse Ondernemersvereniging (KOV)

Onze uitdaging

De brug is een landmark voor de stad en ligt dicht bij de veel bezochte Turfmarkt. De Roskambrug was al verlicht, maar de gekozen verlichting en installatie waren kwetsbaar.

Hoe kun je een markante brug dynamisch verlichten op een manier die beter bestand is tegen incidentele aanvaring door de duizenden bootjes die jaarlijks onder de brug doorvaren?

Onze oplossing

TechDynamics heeft de storing in de bestaande verlichting opgelost. Om dergelijke storingen in de toekomst te voorkomen, hebben we de gemeente geadviseerd na te denken over het vervangen van de gehele installatie en te kiezen voor een duurzame oplossing.

Door de ledlijnen niet op het beton te bevestigen (zoals het geval was in de bestaande situatie), maar deze in te frezen, wordt de verlichting minder kwetsbaar bij aanvaring door passerende bootjes.

Bijkomend voordeel was dat het systeem direct ook technisch kon worden ge-update. De huidige verlichting kan zowel door de gemeente, als door de ondernemersvereniging op afstand door henzelf worden bediend met de webapplicatie van TechDynamics. De verlichting is ook interactief en reageert o.a. op de weersomstandigheden. We verzorgen ook het beheer en onderhoud.

Met de interactieve gekleurde verlichting van de Roskambrug heeft Katwijk er een extra trekpleister bij. De brug kan meekleuren tijdens speciale gelegenheden, zoals Koningsdag, de najaarsfeesten, Sinterklaas, Kerst en Oud- en nieuw.

Benieuwd naar de mogelijkheden van integrale dynamische stadsverlichting in uw gemeente?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van interactieve gekleurde stadsverlichting in uw gemeente, bij een project of kunstwerk? Neem contact op. We gaan graag de uitdaging aan.