De aanleiding

Aan De Loskade, op het oude Suikerfabriekterrein in Groningen, experimenteert Van Wijnen samen met bewoners en innovatieve partners in de circulaire wijk van overmorgen. Ook TechDynamics nam deel in dit project. De pop-up wijk is gepand voor 10 jaar en gericht op duurzame innovaties in een experimentele omgeving.

In het Living Lab gaat men op zoek naar woonoplossingen die én de woonbeleving veraangenaamt én gebouwen verduurzaamt. Bijvoorbeeld door de huurders actief te betrekken bij onderzoek naar het ideale ontwerp van trappenhuizen in appartementencomplexen. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende gevelafwerkingen, die tevens als zonnepaneel dienstdoen. Ook het gebruik van interactief licht is een onderdeel.

Studio Solarix, ontwikkelt gevels waar esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan. Er is veel aandacht voor bedrukking van facade panelen, de juiste opbouw van de panelen en materialisatie van kleuren in combinatie met hoge energiepresentaties. In dit project koos men voor een bruine en natuurlijke kleurstelling met design geïnspireerd op de nerven van een blad.

Opdrachtgever

Studio Solarix, realisatie in samenwerking met Koledo

Onze uitdaging

Van Studio Solarex kregen we de opdracht binnen een week een volledig geïntegreerde en duurzame technische installatie te realiseren voor het trappenhuis en de zonnepanelen in een tweetal appartementencomplexen op De Loskade. In beide gevallen ging het om een combinatie van twee functies: monitoring voor onderzoeksdoeleinden en interactieve verlichting.

De trappenhuizen werden voorzien van bewegingssensoren en dynamisch licht. Als trigger voor het lichteffect wordt de tijd gemeten die bewoners nodig hebben om de trappen te gebruiken. Doe je dat in de betreffende maand het snelst, dan word je beloond met een extra lichtshow. De verzamelde data van het trapgebruik worden opgeslagen en zijn via een dashboard van TechDynamics beschikbaar voor analyse van gebouwgebruik om het gebouwontwerp te verbeteren.

De gevels van de complexen zijn voorzien van innovatieve design-zonnepanelen in verticale positie. Met de sensoren en installatie die TechDynamics plaatste kunnen weersomstandigheden, datum en tijd worden gemonitord in combinatie met de energieopbrengst van de zonnepanelen. Ook deze data zijn via een dashboard van TechDynamics beschikbaar voor optimalisatie. Daarnaast zijn tussen de zonnepanelen ledlijnen geplaatst om de gebouwen te verfraaien met een dynamisch lichteffect.

Onze oplossing

Samen met partner Koledo hebben we gezorgd voor het datamanagement, de bouw van maatwerk schakelkasten en een geïntegreerde installatie die technisch stabiel en duurzaam is. Deze aanpak resulteert niet alleen in fraaie dynamische lichteffecten, maar levert binnen het Living Lab ook belangrijke onderzoek data. Data voor analyse en optimalisatie van het gebouwontwerp, alsmede het product- en installatieontwerp van design-zonnepanelen op verticale gevels.

Door bij de start te investeren in onze technisch hoogstaande maatwerkoplossingen is het project De Loskade tot 2030 zeker van een goed beheersbaar systeem, betrouwbare installatie en onderzoek data.

Nieuwsgierig naar de integratiemogelijkheden met uw openbare verlichting?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van interactieve gekleurde stadsverlichting in uw gemeente, bij een project of kunstwerk? Neem contact op. We gaan graag de uitdaging aan.