De aanleiding

Begin 2021 is een klassieke marmeren fontein geplaatst langs de Groene Zoomweg in Harderwijk. Dynamisch licht kleurt de fontein. De fontein stond oorspronkelijk in de tuin van een Frans kasteeltje, maar verhuisde naar Hierden. De eigenaar schonk de fontein, die inmiddels dienstdeed als plantenbak, aan de gemeente Harderwijk.

De fontein werd gereinigd en gerepareerd. Inmiddels staat het kunstwerk met de titel ‘verbinden door verbeelden’ op de nieuwe rotonde aan de Groene Zoomweg. Ook op haar nieuwe plek is de fontein een planten-ornament.

Opdrachtgever

Gemeente Harderwijk en TAST BV

Dynamisch-licht-kleurt-fontein-Harderwijk
Dynamisch-licht-kleurt-fontein-Harderwijk

Onze uitdaging

Er was veel discussie over de kleur die de fontein moest krijgen: wit houden, matzwart? Zelfs graffiti of goud werden geopperd. Marmer laat zich echter niet gemakkelijk kleuren.

Dynamisch licht kleurt de fontein nu. Met de inzet van dynamisch gekleurd licht bleek alles mogelijk.

Onze oplossing

Met de vier geïnstalleerde grondspots, het gekleurd licht, beheersysteem en digitale dashboard van TechDynamics kan het kunstwerk nu eenvoudig iedere kleur krijgen die men wil. De kleuren van Harderwijk, kerstverlichting of oranje op Koningsdag, het kan allemaal. Ook is het mogelijk bewegende lichteffecten te creëren.

Fontein als lichtlab

TechDynamics heeft de fontein ook mede geadopteerd. Technische innovatie is voor ons erg belangrijk. Daarvoor is het noodzakelijk deze te kunnen testen op bruikbaarheid, werking en duurzaamheid. De fontein in Harderwijk, de thuisbasis van TechDynamics, wordt zo een waar lichtlab, waar bijvoorbeeld nieuwe aansturingstechnieken, innovatieve communicatie, interfaces en software kunnen worden getest. Denk ook aan het subtiel verkleuren van de fontein afhankelijk van het weer of passerende auto’s.

Dynamisch-licht-kleurt-fontein-Harderwijk

Uw kunstwerk of monument ook tot leven brengen met licht?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van interactieve gekleurde stadsverlichting in uw gemeente, bij een project of kunstwerk? Neem contact op. We gaan graag de uitdaging aan.