De aanleiding

Het monument ‘De Leeuw’ in Katwijk is een herdenkingsmonument voor allen die sneuvelden, militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk in 1940-1945 en burgers van het voormalig Nederlands-Indië. Dit turfstenen beeld werd onthuld in 1948 en is geplaatst op een zuilvormig voetstuk van natuursteen. Het gedenkteken is drie meter hoog, een meter breed en diep.

De belichting gaf het oorlogsmonument een te sombere uitstraling. Dit paste niet bij het gedenkteken.

Opdrachtgever

Gemeente Katwijk

Onze uitdaging

Hoe kun je door het gebruik van verlichting de uitstraling van een monument, gedenkteken of beeld in de openbare ruimte zodanig veranderen dat deze de betekenis van het kunstwerk versterkt.

Onze oplossing

De bestaande belichting bestond uit één grondspot met wit licht, dicht bij het monument. Hierdoor ontstond te veel schaduw op het beeld en op de verkeerde plekken. De Leeuw kreeg hierdoor een boze uitstraling. 

Door de verlichting van het kunstwerk beter in balans te brengen, met twee nieuwe grondspots verder van het beeld verwijderd, wordt het monument nu optimaal uitgelicht. De schaduwwerking geeft De Leeuw de juiste uitstraling.

Uw kunstwerk of monument ook tot leven brengen met licht?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van interactieve gekleurde stadsverlichting in uw gemeente, bij een project of kunstwerk? Neem contact op. We gaan graag de uitdaging aan.